Érdeklik a különböző CD-DVD gyártási technológiák előnyei és hátrányai?
Az alábbi leírásokban leleplezzük a különböző gyártási eljárások előnyeit-hátrányait és nem utolsósorban pedig tisztázzuk a különböző technológiákhoz tartozó költséghatékonyságot is.

CD-DVD lemezek nyomtatása
Tintasugaras nyomtatás [-]
Belépőszintű nyomtatási technológia. Pár éve megjelentek a már otthon is jól használható festéksugaras CD-DVD nyomtató adapterrel felszerelt készülékek. Ezek az olcsó gépek, képesek fotóminőségben nyomtatni. Mivel ezek a gépek kézi adagolásúak ezért kis példányszámok nyomtatására ajánljuk. Médiaként tintasugarasan nyomtatható felületű lemezt kell választanunk hozzá. Ezt érdemes többféle típusból kiválasztanunk és próbanyomtatásokat végrehajtanunk meglévő nyomtatónkkal. Nem megfelelő párosítás esetén előfordulhatnak tinta megfolyások, illetve nyomtatási minőségromlások, továbbá a nagyobb szériás gyártásnál előfordulhatnak színárnyalat eltolódások a fokozatosan kiürülő festéktartály miatt. Azonban a technológia egyik legfőbb hátránya, hogy a nyomat utólagos kezelés nélkül sérülékeny, akár egy csepp nedvesség is jelentős pusztítást tud végezni a lemezre festett képen. Ezért ahol követelmény a nedvesség és karcállóság ott utólagosan lakkozni, laminálni szokták a felületet ez azonban már messze nem nevezhető költséghatékonynak és nem is igazán kivitelezhető otthoni körülmények között. A tintasugaras nyomtatók között is találhatóak komolyabb automatizált darabok, ezek már önállóan képesek adagolni a lemezeket, kényelmesebb a használatuk, ezáltal már kis és közepes szériák gyártása is lehetővé válik. Ilyen például a Primera. Ezzekkel a készülékekkel a hagyományos lemezek mellett lehetőség van mini CD/DVD illetve névjegykártya alakú lemezek gyártására is. Az integrált CD vagy DVD író segítségével fel is tudja írni a a lemzekre az adattartalmat. Tudja kezelni az új 2006-ban megjelent Taiyo Yuden nedvességálló médiáit is, mely gyakorltailag megközelíti egy jobb hőtranszferes gép minőségét azonban tapsztalatunk az, hogy ezen lemezek felülete enyhén ragacsos marad nyomtatás után is.

CD/DVD lemez igény: kifejezetten tintasugaras nyomtatásra előkészített korongok, általában inkjet printable felirattal.
Festékigény: változó, kb. nettó 40-120 Ft/nyomat, függően az alkalmazott készüléktől és a nyomtatandó kép méretétől.
Grafika igény: RGB, 300 dpi
Előnye: olcsó média, olcsó festék, olcsó készülékek
Hátránya: nem víz- és karcálló média, nagy sorozatban eltolódó színárnyalat, gyártás után száradási időt igényel.

Hőtranszferes nyomtatás [-]
Talán az egyik legszebb végeredményt produkáló eljárás kis és nagy példányszámok kivitelezésére is. Otthoni körülmények között is használható.

A hőtranszferes nyomtatók eddig 2 fő generációt éltek meg:

1. Direkt hőtranszferes:

Ezek főleg feliratozásra alkalmas 1 vagy 2 színnel dolgozó nyomtatók, nagyon olcsó üzemeltetési költség mellett, gyakorlatilag bármilyen médiára képesek nyomtatni kb 150dpi-s felbontás mellett. A felület korlátozottan karcálló, viszont teljesen nedvességálló. Kihalófélben lévő technológia.

2. Hő-retranszferes technológia:

A technológia fejlődésével a felbontás immár 400dpi-re nőtt és 4 színnyomással dolgozik. Mindezek mellett a nyomtatás, laminálással végződik, mely fényes csillogó felületet ad valódi nagyfelbontású fotóminőség mellett. A felület karc és nedvességálló. A TEAC cég ezen készülékei elérhetőek manuális és automata kivitelben is és lehetőség van mini CD/DVD továbbá névjegykártya CD/DVD nyomtatására is. Festékanyagként nem tintát, hanem szalagot használ, ezzel kiküszöbölve mindenféle színhibát. Ezekhez a gépekhez hőtranszferesen nyomtatható lemez szükséges amely mára már ugyanolyan elterjedt, mint a tintasugaras lemez és áruk is hasonló.

CD/DVD lemez igény: kifejezetten hőtranszferes nyomtatásra előkészített korongok, általában thermo printable felirattal. Az egyszínű technikát alkalmazó nyomtatók bármilyen típusú korongra képesek nyomtatni.
Festékigény: különböző minőségű és árú szalagok hasznáhatóak áruk kb.nettó 35-120 Ft/nyomat
Grafika igény: RGB, 400 dpi


Előny: az egyik legjobb minőségű nyomtatási eljárás, nedvesség és karcálló nyomat
Hátrány: drága nyomtató, olcsó média, olcsó festékszalag
Ofszet nyomtatás [-]
Élvonalbeli CD/DVD gyártási technológia azonban hatalmas beruházást igényel, ezért otthoni felhasználóknak csak szolgáltatókon keresztül elérhető. A gyártáshoz nagy egyszeri beruházást igénylő sablonra és présre van szükség , melyet változó gyártmány esetén mindig el kell készíttetni. Ezért ez a fajta gyártás időigényes és rugalmatlan. Az magas egyszeri beruházási költségek miatt minimum 500db-os szériától gazdaságos, viszont ettől nagyobb több ezres darabszámtól már kizárólag ez a technológia jöhet szóba. Végeredmény tekintetében kiváló, nedvesség és karcálló a nyomat. A nyomtatás 300dpi-s felbontást tesz lehetővé, enyhén matt felülettel, nem olyan fényes, mint a hőtranszferes eljárásnál, ez azonban utólagos lakkozással javítható.

CD/DVD lemez igény: ofszetelésre vagy szitázásra alkalmas lemezek
Festékigény: speciális ofszet nyomdagépre gyártott festékek
Grafika igény: CMYK, 300 dpi


Előnye: jó minőség, tartós és esztétikus nyomat karc és nedvességálló
Hátránya: csak nagy példányszám esetén gazdaságos
Szitázás [-]
Kevés direkt színt és egyszerű objektumokat tartalmazó képeknél előnyös lehet ez a technológia. Mint például, logók, nagyobb egybefüggő homogén felületek. Ez is, mint az ofszet nagyobb egyszeri gyártási beruházást jelent, ezért ez is nagyobb példányszám esetén gazdaságos. Az elkészült nyomat minden esetben vizhatlan és karcálló, azonban nem tesz lehetővé részletgazdag megjelenítést. Előnye az ofszettel szemben az alacsonyabb ár.

CD/DVD lemez igény: szitázásra alkalmas lemez.
Festékigény: speciális szitázás céljára gyártott festékek
Előnye: megfelelő grafika esetén jó minőség mely nedvesség és karcálló,
Hátránya: csak nagy példányszámoknál gazdaságos


CD-DVD lemezek írása, sokszorosítása
CD-DVD Sokszorosítás számítógéppel [-]
Ezt a hagyományos technológiát már mindenki ismeri aki számítógépén írt már CD vagy DVD lemezt, valamilyen szoftver segítségével. Mivel a számítógépen egyszerre több program fut, ezért meglehetősen instabil ha nagyobb darabszámú gyártásról van szó és a hardver nem igazán teszi lehetővé, hogy 4 db-nál több írót építsünk be gépünkbe ami ezáltal csak kis szériák gyártását teszi lehetővé.
Sokszorosítás sokszorosító toronnyal [-]
Közepes vagy nagy szériájú sokszorosításnál célszerű nagyobb kapacitású eszközökhöz fordulni mint egy PC. Az úgynevezett másolótornyok nagy megbízhatóságú berendezések, melyek PC-től független saját vezérlőrendszerrel vannak ellátva. Ezek lehetnek automata vagy manuális adagolásúak, azonban mindkét kategóriában közös, hogy hagyományos írható médiát használnak és egy ütemben képesek akár 11 lemez elkészítésére is. Ezek a másolóberendezések megbízható ipari elektronikákat alkalmaznak és az egyedi fejlesztésű szoftverezés, biztosítja, a selejt lemezek minimalizálását és különválasztását. Ezekkel a gépekkel könnyen elérhető a napi 300-1000 lemezes teljesítmény. Az írás után a lemez típusától függően tintasugaras vagy hőtranszferes eljárással lehet nyomtatni a lemezek felületére.
Gyártás / préselés [-]
A legjobb minőségű gyártástechnológia, azonban az ehhez szükséges készülékek nagyon drágák akár meghaladhatja a 100milliós nagyságrendet is, ezért ez a fajta eljárás, szolgáltatókon keresztül érhető el. Műanyag fröccsöntő gép és az előzetesen elkészített nyomólemez segítségével, mely az adatokat tartalmazza, hozzák létre a kész adattal feltöltött lemezeket. Fő különbség az előző technológiákhoz képest, hogy itt a gyártás folyamán a kész lemezeket állítják elő, míg az előzőekben ismertetetteknél egy második gyártási folyamattal lézer fény segítségével, utólag égetik be az adatokat, melynek olvashatósági minősége alulmúlja a gyártott lemezekét. Ez a fajta technológia is drága előkészületeket igényel ezért csak nagyobb példányszámú megrendelésnél gazdaságos. 2000db-ot meghaladó gyártás fölött a nyomólemez költsége már elhanyagolható ezért nincs. Az így készült lemezek felületét ofszet vagy szitanyomással lehet színesebbé varázsolni.
VEGYE FEL VELÜNK
A KAPCSOLATOT, HOGY
AZ INFORMÁCIÓKAT
ELSŐ KÉZBŐL KAPJA
TEKINTSE MEG AKCIÓS
AJÁNLATAINKAT, HOGY
VÁLASZTÁSA MINDIG A
LEGMEGFELŐBB LEGYEN
EGY-KÉT KATTINTÁSSAL MÁRIS ELKÜLDHETI
AJÁNLAT-KÉRÉSÉT
kapcsolat akciók ajánlat kérés
SZOLGÁLTATÁSAINK
TERMÉKEINK
KÉPVISELT MÁRKÁINK